Виробництво більшості сучасної їжі без харчових добавок неможливе.
Приміром, харчова добавка бензоат натрію (Е211), яка при надмірному споживанні
може призвести до порушень у системі травлення, широко використовується при
виробництві газованих напоїв, соусів, кетчупів, і в кондитерському виробництві.
Невже хтось і досі вірить, що торт в якому є натуральні яйця і молочні жири
зможе пролежати в магазині добу-дві? Такий продукт зіпсується за декілька годин
та стане небезпечним для здоров'я. Згадаймо випадки масових отруєнь на курортах
при споживанні кустарно виготовлених тортів, які, природно, випікаються без
застосування консервантів. І тут нас та виробника виручають харчові добавки.
Наступний приклад. Відмова від харчових добавок, знищить цілу галузь з
виробництва соків, нектарів та сокових напоїв. Ми вже звикли до того, що серед
“соків у пакетах” дуже мало, власне, справжніх соків. Та чинні у нашій країні
стандарти передбачають можливість виготовлення сумішей із заниженою
фруктовою частиною (нектарів та соковмісних напоїв), але за умови належного
Але при виробництві напоїв та нектарів виробникові доводиться компенсувати
“смакову порожнечу”, що з'являється у продуктах з низьким вмістом фруктової
частини, із допомогою тих таки харчових добавок, зокрема, лимонної кислоти
(Е330), цукру та ароматизаторів.
У деяких випадках лимонну кислоту, звісно, можна замінити натуральним
лимонним соком. Але це, по-перше, призведе до суттєвого подорожчання
собівартості продукту; по-друге, зумовить кореляцію смакових особливостей
продукту, оскільки лимонний сік, на відміну від лимонної кислоти, має специфічний
Цілковита відмова від використання харчових добавок також призвела б до
зникнення з полиць магазинів таких популярних продуктів, як ікра рибна, оскільки її
виробництво неможливе без використання суміші консервантів (зазвичай,
використовується комбінація бензоату натрію (Е211) та сорбату калію (Е202)), а
також більшості вин, оскільки при виробництві вина традиційно використовують
харчову добавку діоксид сірки (Е220), яка запобігає псуванню продукту.
У зазначених вище випадках навмисно наведені як приклад, в основному, саме
консерванти, оскільки вони справді можуть бути небезпечними для здоров'я у разі їх
надмірного споживання, але відмовитись від їх використання у харчовій
промисловості, принаймні, при виробництві деяких продуктів, дуже складно.
Але серед численної групи харчових добавок є й абсолютно безпечні,
використання яких не повинно викликати перестороги в споживачів. Приміром,
харчовий барвник куркумін (Е 100) виготовляється з тропічної рослини Сurcuma
longa L., і не лише не шкідливий для здоров'я, але й має лікувальний ефект,
очищаючи кровоносні судини та покращуючи травлення.
Куркумін також бере участь у метаболізмі жирів та має здатність виводити з
організму токсини. Барвник куркумін використовують у виробництві морозива,
соусів, напоїв, хлібо-булочних виробів тощо.
Також корисні властивості має харчовий барвник хлорофіл (Е 140), який
пригнічує злоякісні клітини, виводить з організму токсини та канцерогени.
Використовують барвник хлорофіл зазвичай при виробництві соусів, морозива,
йогуртів та молочних десертів.
Серед низки безпечних барвників також можна відзначити кармін (Е 120),
речовину червоного кольору, яку зазвичай використовують при виробництві
морозива та йогуртів і каротин (Е 160), жовтий пігмент, що використовується при
виробництві безалкогольних напоїв, морозива, майонезів тощо.
До переліку небезпечних харчових добавок передусім варто було б додати
шість синтетичних барвників:
• тартразін (Е 102);
• хіноліновий жовтий (Е 104);
• захід сонця жовтий (Е 110);
• азорубін (кармуазін) (Е 122);
• Понсо 4Р (Е 124);
• червоний чарівний АС (Е 129)
Підстава для негативного ставлення до зазначених добавок — їх шкідливий
вплив на дитячий організм, доведений шляхом ґрунтовних медичних досліджень,
проведених на території Великої Британії.
На сьогодні на території Євросоюзу діє норма, згідно з якою продукти
харчування, що містять барвники, небезпечні для дітей, повинні містити
спеціальний попереджувальний напис. На жаль, в Україні дотепер у жодний спосіб
не обмежено використання небезпечних барвників, зокрема, і у продуктах, які часто
потрапляють до дитячих рук.
Споживачі ж у переважній більшості не здогадуються про небезпеку таких
продуктів, і не лише тому, що не знають про цю проблему, а і через те, що просто не
звертають увагу на етикетку, на якій зазначено склад харчового продукту.
Втім, небезпечні барвники, як було сказано вище, найчастіше
потрапляють у продукти харчування, розраховані на дітей, бо, власне, ці
продукти і створюються барвистими для того, аби привертати дитячу увагу.
Аналізуючи сучасний стан у сфері використання харчових добавок, можна
зробити висновок, що цілковито убезпечити себе від шкідливого впливу
небезпечних продуктів неможливо. Але споживачеві цілком під силу зменшити
ризики, пов'язані із вживанням шкідливих добавок. Для цього варто запам'ятати
• не можна купувати продукти харчування у місцях несанкціонованої торгівлі,
а також продукти кустарного виробництва;
• при придбанні продуктів харчування завжди слід уважно вивчати склад
товару. Пам'ятаймо, що виробники не завжди належним чином маркують продукти,
часто соромлячись додавати до назв харчових добавок їхні “Е” коди, що є прямим
порушенням чинних у країні стандартів;
• при купівлі продуктів варто уникати тих із них, що містять яскраві барвники.
Насамперед це стосується солодких напоїв, а також дешевих кондитерських виробів.
Пам'ятаймо також, що деякі синтетичні барвники особливо небезпечні для дітей;
• не варто зловживати продуктами, що містять консерванти, але краще взагалі
відмовитись від них, замінивши на аналогічні, що не містять консервантів;
• слід уникати вживання продуктів, що містять замінники цукру, наприклад,
ацесульфам калію (Е 950), аспартам (Е 951), цикламат натрію (Е 952), сахарин (Е
954). Зазвичай ці добавки містяться у дешевих солодких напоях та у жувальних
гумках. Більшість замінників цукру є шкідливими для здоров'я, особливо дитячого.
Втім, при виборі продуктів харчування все ж таки слід віддавати перевагу
продуктам, виготовленим власноруч. Це дозволить звести до мінімуму
використання харчових добавок, а, отже, зменшить ризики, пов'язані з їх
споживанням. Не потрібно також забувати про те, що лише повноцінне,
збалансоване та здорове харчування є справжньою запорукою здоров'я та