Здавалося
б, рослини тільки й створені для того, щоб ними милуватися; та якими б простими
не здавалися вони на перший погляд, варто усвідомлювати, що щодня у них
перебігає безліч складних процесів, які регулюють їх роботу. До цього часу було
відомо, що за кожну з життєво важливих функцій рослини, а саме ріст, розвиток,
дихання, обмін речовин, подразнення та розмноження, відповідає певна тканина чи
орган. Проте навіть біологи недооцінювали розум рослини. Вивчаючи поведінку
зразків у лабораторії, дослідники із Центра Джона Іннеса, Великобританія,
встановили, що при визначенні швидкості використання крохмалю, який запасається
у вакуолях, рослини фактично виконують математичну операцію ділення. Це
докорінно перевернуло уявлення ботаніків про структуру рослинного організму.
Для денного живлення рослини використовують отриману від Сонця енергію, перетворюючи з її допомогою вуглекислий газ на крохмаль і цукор. Так поживні речовини за день накопичуються, і їх доводиться споживати рослині вночі в умовах відсутності світла. Якщо запас крохмалю закінчиться раніше, аніж потрібно, рослина відчуває голод і її ріст припиняється, якщо ж навпаки, крохмаль використовується повільно, – частина його виявляється непотрібною. Професори Мартін Говард та Алісон Сміт виявили, що у листках рослинних організмів міститься специфічний механізм, який за рахунок простого алгоритму регулює споживання крохмалю . Це відбувається наступним чином: механізм вимірює залишковий запас полісахариду і, використовуючи власний внутрішній біологічний годинник, оцінює, скільки часу залишилося до світанку. Тоді визначається відношення першої величини до другої, і вуаля! Швидкість споживання крохмалю визначено!
Для денного живлення рослини використовують отриману від Сонця енергію, перетворюючи з її допомогою вуглекислий газ на крохмаль і цукор. Так поживні речовини за день накопичуються, і їх доводиться споживати рослині вночі в умовах відсутності світла. Якщо запас крохмалю закінчиться раніше, аніж потрібно, рослина відчуває голод і її ріст припиняється, якщо ж навпаки, крохмаль використовується повільно, – частина його виявляється непотрібною. Професори Мартін Говард та Алісон Сміт виявили, що у листках рослинних організмів міститься специфічний механізм, який за рахунок простого алгоритму регулює споживання крохмалю . Це відбувається наступним чином: механізм вимірює залишковий запас полісахариду і, використовуючи власний внутрішній біологічний годинник, оцінює, скільки часу залишилося до світанку. Тоді визначається відношення першої величини до другої, і вуаля! Швидкість споживання крохмалю визначено!
До того ж, такий алгоритм дає гарантію, що до самого
світанку рослина буде забезпечена харчуванням, навіть якщо ніч закінчиться
занадто рано або з якихось причин зміниться рівень крохмалю у вакуолях. Як
результат, до сходу Сонця споживається приблизно 95% накопиченого крохмалю,
тобто рослина уникає нічного голодування і водночас максимально ефективно
використовує живлення для нічного росту.
На думку Мартіна та Алісон, кодування вихідних даних, що необхідні
для обчислень, може відбуватися за рахунок концентрацій молекул двох типів – S
(концентрація крохмалю) та Т (час). Якщо концентрація S-молекул збільшується,
механізм стимулює споживання крохмалю, а збільшення концентрації молекул типу Т
призводуть до сповільнення цього процесу. Результуюча ж швидкість, за цією
теорією, визначається саме відношенням концентрацій.
Професори-ботаніки вважають, що для підвищення врожайності
сільськогоспродарських культур відкрита ними особливість росту рослин у темряві
виявиться надзвичайно корисною.